Primark fabriek in Bangladesh

Primark fabriek logoVeel mensen vragen zich af waar de producten van Primark worden gemaakt en hoe deze worden geproduceerd in de Primark fabriek. Dat is de reden geweest voor Primark om een 360 graden virtuele tour te maken door de fabriek in Bangladesh waar voor veel kledingwinkels, waaronder Primark, kleding wordt geproduceerd. Niet alle kleding wordt in Bangladesh geproduceerd. Veel komt ook uit India, China of andere landen van over de hele wereld. Vaak werkt het zo dat er in één fabriek tegelijk voor een heleboel verschillende winkelketens kleding wordt geproduceerd.

Mensenrechten bij Primark

Primark werkt alleen maar samen met fabrieken die de rechten van mensen goed waarborgt en waar dus op een mensvriendelijke en rechtvaardige manier geproduceerd wordt. Dat betekent dat alle producten worden gemaakt door goedgekeurde leveranciers. Primark houdt zich daarbij heel scherp aan de internationale regels die hiervoor zijn opgesteld. Primark vindt het belangrijk dat deze regels ook gehandhaafd blijven en daarom voeren ze regelmatig checks en controles uit in de verschillende fabrieken waar voor hen geproduceerd wordt.

Inspecties van de fabriek van Primark

Primark is zelf geen eigenaar van alle fabrieken. Er wordt alleen in opdracht geproduceerd en veel fabrieken maken daarom ook voor andere kledingconcerns en merken de kleding. Wel vindt Primark het erg belangrijk dat de fabrieken aan de normen voldoet die ook internationaal zijn vastgesteld. Daarom worden de fabrieken regelmatig door inspecteurs gecontroleerd. Ze hanteren hierbij de gedragscode om te bepalen hoe goed de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden zijn van de fabrieken die aan Primark leveren.

In onderstaande video kun je bekijken hoe een kledingstuk voor Primark stap voor stap in elkaar wordt gezet en in welke omstandigheden dat gebeurt.